Scroll to top

Så sökoptimerar du dina bilder

Man brukar säga att en bild är värld mer än tusen ord, oavsett om du bygger upp en e-handel med produkter eller skriver artiklar i ditt nyhetsarkiv hjälper just bilder dig med att lätta upp ditt innehåll för att förstärka det du skriver om till din läsare, eller säljer till dina potentiella kunder. Du kan exempelvis förklara ett flöde med hjälp av en detaljerad och visuell infographic, förklara statistik och siffror i ett diagram eller investera tid i snygga produktbilder med tillhörande miljöbilder eller helt enkelt skapa informativa och inspirerande videos satta i ett sammanhang för att öka köpupplevelsen för dina kunder.

Högupplösta och skarpa bilder ska locka dina besökare att klicka hem produkter utan att ”känna och klämma” fysiskt därför är det viktigt att hålla en bra balans på både bildkvalitet och filstorlek när du sparar dina bilder till din webbplats dels för att optimera för minskad laddningstid och hålla kvar dina besökare givetvis.


Vill du också synas i bildsök?

Du kanske någon gång funderat på hur dina konkurrenter dyker upp i  bildsöket på google och inte ditt företag, trots att du söker efter de mest primära sökorden som ditt företag vill synas på så dyker ni inte upp? Anledningen till det är enkelt åtgärdat när du vet exakt hur du ska gå tillväga för att bli synlig i bildsöket på sökmotorer.

Så optimerar du dina bilder för bildsöket

  • Döp dina bilder med ett beskrivande namn. En bild som du laddar upp till din hemsida som heter DCS10234 säger inte så mycket eller hur? Vill du att Google ska veta vad bilden handlar om utan att ens behöva titta på bilden så ska du döpa bilderna till en beskrivande text tillhörande de sökord du vill träffas på. Google har då möjligheten att förstå vad din bild föreställer utan att behöva titta på bilden. Kom ihåg separera de olika orden med bindestreck. Exempelvis om du har en bild på en kaffekopp så kan du döpa bilden till ”Kaffe” istället för ett filnamn ”DCS10234”. Tänk på att alltid ha huvudsökordet som du vill träffas på i början av den text du skapar.

Gör dina bilder synliga för bildsök på sökmotorer

 

  • Använd även beskrivande alt-text när du laddat upp din bild på hemsidan. Beskriv vad bilden föreställer och lägg till relevanta sökord som du vill att bilden ska innehålla då ger du sökmotorer möjligheten att förstå vad bilden innehåller och på så sätt få dina bilder presenterade i bildsöket. Alt-texterna är även bra för de som har synfel då denna text läses upp i dess skärmläsare vilket innebär att du optimerar inte bara dina bilder för bildsöket utan också på ett mer användarvänligt sätt gör du de möjligt för de med synnedsättning tolka ditt innehåll på webben.

 

  • Komprimera dina bilder och se över bildstorleken, visst är det så att man vill ha knivskarpa bilder på sin hemsida men stora bilder gör också så att laddningstiden på hemsidan blir alldeles för lång. Därför är det bra att se till att dina bilder komprimeras till den storleken som de behöver vara för att minska långa laddningstider på din hemsida. Jag kan rekommendera dig att använda Imageoptim, tinypng.

 

  • Webbplatskarta, Lägg till en webbplatskarta med alla dina bilder för att hjälpa sökmotorerna ytterligare att förstå ditt innehåll på din sida. Sökmotorer kan på så sätt  indexera din sida snabbare när du har all information samlat på ett enda ställe.

Klar för att optimera dina bilder?

 

Fortsätt läs mer om hur du lan locka trafik till din blogg.

Såhär lockar du trafik till din blogg

Related posts